Däckbyte – Tips kring vinterdäck

Att byta däck är inte bara viktigt, det är också (som vi alla vet) olagligt att köra med fel sorts däck vissa tider på året. Det gäller givetvis inte enkla färdmedel som cyklar eller elcyklar. Mopeder och motorcyklar måste enligt lag ha grovmönstrade däck på minst 1mm, däremot om du kör moppe eller hoj är det starkt rekommenderat att ha vinterdäck. Vem försöker sig på att köra en Yamaha RX1 Turbo i 35 minus ishalka i Jokkmokk en måndag morgon? Med 1 mm mönstring? Lagar är till för att följas, lite på samma sätt som människor (förhoppningsvis) har ett sunt förnuft.

Året runt däck är farliga!

Sedan till bilar, finns det ju “året runt däck”. Om man googlar dessa typ av däck så finns det läsvärd information på bland annat Aftonbladet, Dackia, ABS Wheels och Vi Bilägare kring “året runt däck”. Rubriken hos ABS Wheels lyder “ÅRET RUNT DÄCK KAN LEDA TILL DÖDEN”, så det ska man passa sig för. Man ska också komma ihåg att dessa typer av däck inte är godkända som vinterdäck även om det marknadsförs så. De är godkända i andra länder med ett mildare klimat. Men fungerar alltså inte i norden av tekniska skäl.

Dubbfria vinterdäck?

På min alldeles egna inköpslista vill jag köpa en riktigt fin elcykel från Crescent till sambon. Man ska ju verkligen passa på nu, då regeringen avsatt pengar till ett statligt bidrag genom av naturvårdsverket. Man kan få så pass bra rabatt som uppemot 10 000 kr. Vem vill missa det!? Då hade jag väldigt gärna köpt vinterdäck till den cykeln. Då menar jag riktiga dubbdäck, inte bara enkla vinterdäck. Det kanske inte finns vinterdäck till cyklar som inte är dubbdäck. Det kan jag inte svara på…

Köper man riktiga dubbdäck kan det faktiskt göra en ordentlig skillnad. Men kör du (motorfordon) försiktigt och verkligen investerar i bra däck kanske du ändå inte behöver dubbar… Dubbfria vinterdäck av högre kvalité är nästan lika bra som vanliga vinterdäck. Det finns en del saker som är värt att veta om dubbfria vinterdäck, så kolla gärna in det här klippet. Det tar bara ett par minuter.

Rabatt på vinter- och sommardäck

Jag rekommenderar verkligen att man tittar på bra sommar- och vinterdäck. Oavsett vilket fordon som har däck men allra viktigast är nog bil, moped och MC. Jag som driver körkorsportalen.net är mycket stolt över att genomföra regelbundna samarbeten med 3:e part. I det här sammanhanget med en webbplats som erbjuder bra rabatter på däck. Bra däck räddar faktiskt liv… och det är betydligt fler bilolyckor än exempelvis flygolyckor. Det är ingenting man ska underskatta. Har du dåliga däck? Skulle det vara dags att byta däck snart? Ta dig gärna en funderare om du vill få bra däck till ett bra pris. Varför betala mer för samma vara? Om du av någon anledning inte kan eller vill köpa däck genom den länken som går till däckonline.se, så finns också rabatt hos däck247.se som också är en seriös aktör.

Nu är det också sommar på ingång. Så egentligen är det lite fel årstid att skriva om vinterdäck… Så köp gärna bra sommardäck också! Det kan vara lika viktigt om vi får en lika regnig sommar som den förra. Enligt test på nätet får finska Nokian väldigt bra betyg. Jag tycker personligen att Goodyear funkar fint också.

Chiptrim för personbilar

Chiptrim för personbilar (och andra bilar) kan vara en både effektiv och prisvärd metod att få lite mer fart på bilen. Oavsett om din målsättning är att köra illegala streetrace, på bana eller bara få en lite piggare gladare bil på väg till jobbet, så kan det vara något att fundera på.

Hur gör man?

Ja, för det första så måste du betala för det… såklart. Du kan exempelvis köpa en “box” som du installerar. Du kan antingen installera boxen på egen hand eller (om du föredrar det), lämna in den på en verkstad och få en professionell installation.

Så här kan det se ut om man ska installera en KCR box för dieselmotorer…

Chiptrim för personbilar i Örebro

Jag har fått i uppdrag att designa en webbplats åt en firma i Örebro som sysslar med chiptrim för personbilar och annan motoroptimering. Firman heter AM Performance AB och finns i Örebro. De har steg 1, steg 2 och steg 3 paket för motoroptimering men även andra tjänster. Jag rekommenderar AM Performance, eftersom att de är seriösa och väldigt kunniga inom sitt område. De har dessutom en unik förmåga att trimma bilar på plats hos kunden.

Webbutveckling i samarbete med Top Gear

I mitt tycke blev Webbplatsen snygg och professionell…. Jag har utformat designen med samma grundmall i WordPress som den här webbplatsen. Det är alltså med Genesis ramverk (av Studiopress) och Minimal Pro. Det som är särskilt häftigt är att jag upphandlat sökfunktionen under sök fordon, från Top Gear Tuning som är en av Europas största firmor för motoroptimering. Top Gear Tuning startades av samma person som står bakom den välkända TV-serien Top Gear. Funktionen som de utvecklat, används för att se hur många hästar man kan få ut på diverse bilmodeller. Så gott som alla moderna bilar finns med i den databasen och den uppdateras också automatiskt varje vecka. Dessutom är en svensk översättning på gång… men det kommer att dröja något.

Många företag inom branchen

Det finns fler alternativ än det i Örebro. Några exempel är TuningChip Sverige i Stockholm och AK-Tuning i Göteborg men du kan också skicka din bil till välkända aktörer utomlands, som exempelvis RENNtech i England eller Mercedes AMG i Tyskland.

Vad jag tänker rent spontant på är att undvika oseriösa företag, precis som överallt annars. Innan du lämnar in bilen, var säker på att du lämnar i den hos en välkänd firma eller någon du vet att du kan lita på. Jag känner personligen killen hos AM Performance, de är nya på marknaden men jag vet att de är seriösa och är kompetenta. Men det betyder inte att alla andra är det… För den som är är ute efter service, däckbyten, bildelar, motoroptimering osv. så har Expressen en listan för pålitliga bilverkstäder som jag kan rekommendera.

Hyra Sportbil?

Många drömmer nog om att en dag få äga en egen sportbil men få har ekonomin att omvandla denna dröm till verklighet. Känslan av att sitta i dessa fulländade skapelser, med mullrande motorer som vittnar om vilka krafter som vilar under huven, är förmodligen svårslagen. Så vad gör man om man nu själv inte har råd att skaffa en sportbil och inte har någon vän som äger en och dessutom har ett tillräckligt tveksamt omdöme för att låna ut den?

Många söker sig till dator- och tv-spel för att nyttja de simuleringar av dessa bilar som finns i spel som Gran Turismo, Forza och Project Cars. Kör man med ratt och pedaler så blir upplevelsen riktigt trevlig och visst är det en lyx att enkelt kunna välja och vraka mellan hundratals av de absolut grymmaste bilarna som existerar samtidigt som man inte behöver bekymra sig för vad som händer när man inte klarar av att hålla sig på vägen utan istället kör in i någon refug eller betongvägg.

Hyra Sportbil

Om man ändå inte tycker att upplevelsen är tillräcklig finns det ännu ett alternativ och det är att vända sig något av de företag som hyr ut sportbilar. Som tur är finns det möjlighet att köra dessa underbara motormonster utan behöva spendera en förmögenhet genom att vända sig till någon av de anläggningar där man kan provköra ett av dessa monster på bana.

Upplägget brukar se ut så att man genomgår en teoretisk utbildning gällande körteknik, får en kortare genomgång av bilen för att sen följa upp med två varv på banan. Om du tycker detta låter intressant och känner en kille som snart fyller år hittar du många presenter inom motorsport här! Ge honom en upplevelse han sent kommer glömma samtidigt som du kanske bidrar till att en barndomsdröm går i upplevelse!

Uthyrning av sportbilar är inte bara en fantastisk present. Min pappa har leasat ett flertal Mercedes tjänstebilar genom åren också. Bilar som kostar över miljonen. Men man kanske inte kan investera i så mycket pengar på en gång. Man kanske inte vill ta ett lån. Då kan företagsleasing vara ett utmärkt alternativ för att kunna ta drömbilen på jobbet. Varför inte som en strategisk och häftig bonus till en anställd?

Volvo Bil

Här kommer ett inlägg dedikerat för den som tänkt köpa sig en Volvo bil. Vad är det som utmärker Volvo? Jo, precis som Saab Automobil gjorde innan de gick i konkurs så står det för Svensk kvalité och ett svenskt varumärke. Många svenskar kör gärna Volvo. På landet ser man en del köra Volvo och i storstäderna kör barnfamiljer gärna Volvo. Det ligger nog en liten gnutta nationalism i vårt val av bilar. Man väljer gärna att stötta ett svenskt varumärke.

Dessutom producerades de gamla Volvo bilarna t.ex. 740 i fantastiskt bra kvalité. Volvo var kända för att vara ordentligt och hållbart byggda. En Volvo bil är inte bara en svensk bil utan ett internationellt varumärke. En liten avstickare kring Saab, när jag ändå nämde det. Många tror att Saab gick i konkurs men de gjorde de aldrig. Saab Automobil gick i konkurs men Saabs koncern innehåller också den del som producerar svenska JAS Gripen. Så, det är bara Saab automobil som gått i konkurs vilket är bara en mindre del av koncernen. Detta gynnar ju såklart Volvo i form av minskad konkurrens på den svenska marknaden.

Internationellt Varumärke

Många kändisar kör Volvo bil. Ingvar Kamprad är en som kör sin Volvo 240 fortfarande sägs det, sedan har jag talats om att någon oljeshejk i Iran (en av världens rikaste) har en massa superhäftiga sportbilar men åker hellre runt i sin gamla Volvo. Det har jag ingen källa på, så det kan lika gärna vara en skröna. Ingvar, och ett litet gäng av den så kallade eliten kör Volvo. Volvo figurerar också i diverse filmer. Det främsta bilmärket i Norden är just Volvo och möjligtvis Koenigsegg. Koenigsegg säljer dock i betydligt mindre skala och i ett helt annat segment. Volvo bilar medverkar i amerikanska filmer som exempelvis James Bond och TV-serier som Seinfeldt, Top Gear, Big Mamas House och My Name is Earl.

volvo bil

Volvo’s Koncern

Volvo är ett AB och producerar inte bara bilar utan också andra saker t.ex. lastbilar och bussar. Volvo ägs av ett kinesiskt bolag som heter Geely som ägs av affärsmannen Li Shufu, men innan 2010 (sedan 1999) har Volvo ägts av Ford. Så man kan säga att bilen inte är svensk längre vad kommer till koncernen och dess ägande. Produktionen har också förflyttats till Kina. Det har att göra med den dyra driften och kostnader av svensk skatt, arbetsgivaravgifter, löner osv. Naturligtvis har inte ett kinesiskt varumärke något intresse av att bevara produktionen här i Sverige.

Även om den svenska bilen har blivit en utländskt produkt så sitter den svenska stämpeln kvar för många svenskar. Att varumärket är inarbetat märks tydligt runt om i landet. Aktiebolaget Volvo står som ägare till Volvo Group och har nästan 100 000 anställda globalt sett och grundades 1927. Bolaget är noterat på Stockholms Börsen.

Intensivkurs Körkort

Kanske hittade du det här inlägget efter att ha googlat på intensivkurs körkort eller så har du snubblat över det här inlägget efter att ha hittat min blogg på något annat sätt. Det är just det som är så bra med min sida som jag kallar för körkortsportalen att det ska finnas tankvärda och bra konkreta (eller roliga) inlägg. Inte för att verka självgod på något sätt för det är jag egentligen inte men jag har bara en hög ambitionsnivå. Så nu ska kommer ett nytt och förhoppningsvis tankvärt inlägg. Lämna gärna feedback in kommentarsfältet om du har några funderingar. All feedback uppskattas, även kritik så länge den är konstruktiv.

Att ta körkort är dyrt, omständigt, tidskrävande och jobbigt… eller? Eller så kan man gå en intensivkurs på en vecka så har du ditt körkort helt plötsligt i handen. Det finns många bra och uppskattade intensivkurser. Ett exempel är jarlatrafikskola.se i Bromma som har 5-stjärnigt betyg i Google men där kostar en intensivkurs för B-körkort (personbil) också 26 950 kr. Det är mycket pengar för de flesta som ska ta körkort. Behöver det vara så dyrt verkligen? Aftonbladet skriver i sin artikel att körkort kostar olika mycket beroende på vilken ort man tar körkort. Du kan spara bra många tusenlappar på att åka ut på landet och ta körkort där. En intensivkurs är dessutom ofta billigare än om du körkort påa annat vis t.ex. köper “paket” med x antal lektioner.

Övningskörning

Du kan också spara pengar genom att övningsköra med din sambo, fru, pojkvän, flickvän, syskon, polare eller förälder istället för att göra det med en körskolelärare. Slösar man för mycket tid på intensivkursen kan det också bli lite dyrare. I jämtland har Hammarstrands Trafikskola utmärkta priser i jämförelse med Jarla Trafikskola i Stockholm. Här får du B-körkort på bara en dryg vecka för drygt 13 000 kr exkl. boende/mat/resa. Det är överlag väldigt svårt (näst intill omöjligt idag) att hamna under 10 000 kr. Inte helt omöjligt dock…

Men det ÄR faktiskt helt möjligt. Jag pratade med en kille här om dagen som fixade det på bara 7000 kr men han har också fantastiskt bra inlärningsförmåga, hög disciplin och gjorde allt han kunde på egen hand och övningskörde gissningsvis med hans fru/sambo. Så har du ingen att övningsköra med så tycker jag du ska försöka hitta någon. Jag själv gick ut på en dejtingsida och träffade en kvinna som erbjöd sig att ställa upp om jag skulle ta körkort. Så är man en ensamvarg utan vänner eller familj så bör man inte dra sig för att nätverka om man vill ha ett billigt körkort. Eller varför inte övningsköra en Porsche? Porsche hade kostnadsfri övningskörning för ett par år sedan enligt teknikens värld.

Övningsköra Porsche

Billig Körteori

Varför betala för litteratur om man kan skaffa sig sin egna körteori? Bortsett från att min ambition är att fylla den här sidan med gratis och kvalitativ körteori så finns det många andra sidor. Är man pirat och inte drar sig för illegal fildelning vilket jag inte kan rekommendera men som jag vet att väldigt väldigt många människor pysslar med så kan man säkerligen hitta någon bok i PDF-format utan att betala en krona.

Men vill man göra rätt för sig så finns Körkortsboken på Adlibris för ett utmärkt och överkomligt pris. Oftast är det mycket billigare att handla på Adlibris än hos andra bokhandlare eller köpa sin litteratur till överpris hos körskolan. Det finns ju en väldigt bra anledning till varför Adlibris, Bokus osv. har utkonkurerat nästan alla vanliga bokhandlare i Sverige. Självklart har de en helt annan möjlighet att pressa priserna i jämförelse med en fysisk butik eller ett mindre företag. Så köp din körteori där. Det rekommenderas verkligen.

Kontentan av det hela är att om du vill spara pengar så;

  • Gå en intensivkurs för att ta körkort
  • Skaffa någon att övningsköra med på förhand
  • Skaffa gratis eller billig körteori på t.ex. Adlibris

Om du är över 18 år och tänkt tanken att ta körkort så sluta fundera. Det bara att göra oavsett om du är 55 år eller 19 år. Det är nästan aldrig för sent och väldigt behändigt att ha.

Bästa bilspelet genom tiderna

Här på körkortsportalen tänkte jag skriva mitt första inlägg om bilspel. Bilar är kul, racing är ännu roligare men ett riktigt kul bilspel till datorn eller konsolen kan vara superkul. Så vilka är de bästa bilspelen genom tiderna? Det är en fråga om tycke och smak. Här har jag gjort en personlig lista som faller mig in i smaken. Detta är i mitt tycke några av de bästa spelen genom tiderna.

Need for Speed: Porsche Unleashed

Här har vi ett legendariskt bilspel som släpptes år 2000. Spelet är i mitt tycke var det bästa bilspelet som någonsin släppts i “Need for Speed”-serien. Bortsett från riktigt vass grafik (för sin tid) och ett bra soundtrack, så var storyn mycket välgjord och underhållande. Man kunde köpa, sälja och renovera bilar. Bilarna gick upp i värde med tiden och några bilar kunde man bara vinna.

Man kunde också ladda ner mods, nya banor och bilar på en webbplats som heter nfsplanet.com. Möjligtvis var detta en av de första spelen jag spelade online på ADSL… långt före Playstation Network och Xbox Live. Storyn i spelet gav ett så intensivt intryck på mig som person, att jag under flera år ville börja på ett gymnasium med inriktning på fordonstestteknik i Arjeplog.

Need for Speed Porsche Unleashed

Street Rod

Street Rod är ett spel baserat på dragracing. Det är ett retrospel som jag spelade i mellanstadiet istället för att närvara på bildlektionerna. Det går ut på att trimma gamla bilar och vinna en prispott så att man kan uppgradera och vinna mer. I början var det väldigt väldigt beroendeframkallande, men efter ett x antal timmar tenderade det att bli lite enformigt.

street rod

R.C. Pro-Am

Det bästa bilspelet som släpptes till NES (bara NES) om du frågar mig. Många andra bilspel som omnämns i det här blogginlägget släpptes till både konsol och PC. I det här spelet körde man radiostyrda bilar. Man fick passa sig för oljefläckarna och vattnet på banan. Det var inte helt lätt att styra och det gick väldigt fort när man var ovan men man lärde sig efter ett tag.

Nintendo RC Pro-AM

Sega Rally 2

Detta är kanske ett av de bättre rallyspelen genom tiderna. Det har riktigt bra musik om man gillar oldschool trance eller techno, i annat fall kan musiken betraktas som förskräcklig. Det är en sann klassiker som många säkert känner igen. En av anledningarna till att så många kanske känner igen spelet, var att det fanns på arkadmaskiner överallt, men också på både PC samt på konsol. Spelet hade en tight tidsbegränsning, så om man kom i tid fick man stoppa i en slant till. Det var i princip omöjligt att klara alla banor utan att betala en förmögenhet.

Sega Rally

Diddy Kong Racing

Det påminner lite om Mario Kart men med andra figurer. Det släpptes på Nintendo 64, jag hade det på Nintendo 64. Men man ska inte underskatta svårighetsgraden. Jag knäckte aldrig den stora grisen wizpig, när man kommer till den slutgiltiga bossen första gången. Han är otroligt svår.

Det är ingenting för småbarn även om spelet till synes är väldigt barnsligt och barnanpassat. En av de svåraste bilspelen genom tiderna… Iallafall när det kommer till boss fighten.

wizpig

Mario Kart 64

Ett episkt bilspel som passar alla åldrar och alla människor. Kanske bäst för de yngsta. Men även föräldrar, storasyskon och ungkarlar kan ha riktigt kul en hemmakväll med hämtpizza och Mario Kart 64. Aldrig har det varit mer befogat att köra in i andra fordon eller kasta bananskal på folk så att de halkar.

Mario Kart 64

Gran Turismo

Gran Turismo är en fantastisk serie bilspel. De bästa är de 3 första om du frågar mig. GT2 och GT3 var de allra bästa. Men även de senare bilspelen har hållt en hög klass. Då tänker jag på GT6 och GT Sport främst. Vacker grafik då, vacker grafik idag.

Gran Turismo Sport

Det är också värt att notera…

Drive

Inget regelrätt bilspel. Men ett spel som bryter ny mark i och med en öppen spelvärld. På många sätt banbrytande och en historiskt viktig influens.

Drive PSX

Grand Theft Auto

Ett av de kanske mest säljande TV-spelen senaste åren. GTA eller “Grand Theft Auto” av Rockstar har blivit oerhört stort och omtalat. Det har delvis blivit kritiserat av sin råa natur, våld och sexism. Men också uppskattat som ett underhållande och välgjort spel för vuxna. Dock köper många föräldrar detta till tjatande småpojkar och det kan jag tycka är fel. Jag accepterade inte det när min bonus son ville ha det.

Även om det här inte är ett bilspel så är fordon såsom bil, båt, helikopter, motorcykel mm. ett väldigt betydande element. Det är nästan delvis ett racing spel även om du ofta skjuter och springer omkring utanför fordonen också.

Snyggaste Fälgarna

Vilka bilar har de snyggaste fälgarna? Det är såklart väldigt mycket en smaksak. Men nyare Audi modeller har exempelvis väldigt snygga fälgar i mitt tycke och det tror jag många skulle kunna hålla med mig om. Audi RS7 som syns på bilden nedan exempelvis har väldigt snygga fälgar.

Audi RS7 Fälgar

Återförsäljare

Det finns många fälgar att välja mellan om man inte år nöjd med sina befintliga. Om man vill styla bilen eller uppgradera sig. Om de förgående fälgarna har gått sönder och man är sugen på något annat än original fälgar. Oxxo har riktigt snygga fälgar. Men även Oxigin, OZ, Nitro, Asa och Advanti för att nämna några exempel.

Faktum är att det finns en riktig uppsjö fälgar att välja mellan. Jag rekommenderar att man Googlar eller besöker en återförsäljare. Det första som dyker upp på Google är specialfalgar.se och streetwheels.se. Men det finns lokala verkstäder och däckmontörer som säljer i princip alla städer i Sverige.

Däck & Fälgar

Ibland köper man fälgar tillsammans med däck. Då är det viktigt att tänka på att fälgar och däck inte är likadana bara för att de ser likadana ut. Det kan skilja sig en hel del. Förutsatt att man inte kör racing på bana, så har man oftast vinter och sommar däck. Det finns också året runt däck men det är något som inte rekommenderas i Sverige pg.a våra temperaturskillnader. Det finns också något som heter punkteringsfria däck som är tåligare. Men gummiblandningen är viktig beroende på hur vägunderlaget är. För mjuka eller för hårda däck kan ibland t.om. vara avgörande vid olyckor.

Sedan finns det andra faktorer. Ett visst mönsterdjup föredras vid vissa perioder på året. Enligt Trafikförordningen (4 kap. 18a§) finns krav på 3mm mönsterdjup vintertid. Man får alltså inte köra med racing slicks mitt i vintern, på öppen gata.

 

Bästa Körkortsboken

Jag på körkortsportalen ska härmed skriva lite om körkortsteori, främst om ett par böcker. Det finns flera böcker om körkortsteori. Först och främst finns den bok som kort och slätt heter “Körkortsboken”. Körkortsboken är släppt av STR service och finns att köpa hos bland annat Adlibris. Den är tänkt för den som ska ta ett vanligt B-körkort. Ska man ta med tungt släp eller liknande finns det ofta andra böcker att komplettera med.

Körkortsboken tar upp allt det teoretiska man behöver veta oavsett om det gäller olyckor, mörkerkörning eller att köra bil utomlands. Det är en mycket populär, uppskattad och pedagogisk bok. Det finns också ett övningshäfte som “Studiehäftet – Till Körkortsboken” som säljs separat. Det som är bra med Körkortsboken är att det finns många bra bilder och kaptilet om att köra utomlands är både intressant och viktigt. Söker man kökortsteori på andra ställen är det inte säkert att det ingår.

bästa körkortsboken

Flera Böcker

Jag tycker att “Körkortsboken” är den bästa svenska boken. Men det finns också andra böcker, bland annat “Trafikens Grunder” och “Köra Bil” av Sveriges Trafikskolors Riksförbund. Det finns lite äldre böcker som “Du & Jag i Trafiken” och “Snabb Körkortsteori”. Är man invandrare finns det alternativ på andra språk. “Körkortsboken på Persiska” eller “Körkortsboken Arabiska” exempelvis. För dyslektiker finns en lättläst körkortsbok.

Digital Media

Målsättningen med den här sidan är att ha en wiki med gratis körkortsteori. Det finns också appar i Android Market eller på app store. Ett exempel är Ta Körkort som kostar 199 kr. Men fysiska böcker kan också vara bra även om vissa experter tror att ingen kommer att använda körkortsböcker om några år.

Men i det store hela ser vi ett skifte från papper till texter på digitala skärmen i samhället. Böcker kommer naturligtvis att leva kvar men i mindre omfattning än de gjort de senaste hundratals åren. Från stenmålningar till pergamentrullar till böcker och nu ebooks och appar. Den digitala revolutionen är här. Lets face it. En fördel är att mycket är faktiskt helt gratis. Googlar man gratis körkortsteori får man en hel del gratis. Frågan är om det är tillräckligt för att klara teoriprovet? Jag skulle rekommendera att man i första hand köper körskolans teoripaket i första men det skadar inte att kompletera med annat material om man vill lära sig mer.

Det finns körkortsteori på Youtube eller DVD också. Det kan lätt bli roligare och mer pedagogiskt att kolla videos än att plöja igenom en hel bok. Lättlästa körkortsboken för dyslektiker har en DVD med material att kolla på som kompletering.

Drömbilar och Teknik

Här kommer ett nytt inlägg på nya Körkortsportalen. Den här gången tänkte jag skriva om drömbilar. Alla har nog en drömbil. Nåja, många pryl eller bilintresserade har. Man kanske har en eller flera drömbilar. Just idag är jag väldigt tänd på Audi RS5 men det finns absolut många andra fina bilar. Porsche exempelvis… eller för att inte tala om de fräsigare bilarna t.ex. Lamborghini eller Zonda.

Zonda Sportbil

Men personligen skulle jag nog aldrig lägga så mycket pengar (många miljoner) på en så dyr sportbil. Dessutom skulle det bli för många hästar. Jag har ett bra säkerhetstänk och har högt i kurs när det kommer till moral. Jag gör mitt bästa för att vara en ordningssam medborgare. Så även med en väldigt skojig bil så skulle jag köra försiktigt på gatorna. Andra anledningar att skaffa sig en drömbil bortsett från fartdårar och att flasha på närmsta bensin station är state-of-the-art teknik.

Ta Tesla som exempel. Deras inovationer med självkörande teknik är fantastisk. Inte 100 % säker eller felfri i dagsläget men defintivt något som har potential i framtiden. Samtidigt spås det kunna konkurrera Taxi branchen med självkörande bilar.

Men alvarligt talat, vem skulle inte föredra en självkörande bil framför en otrevlig taxi chaufför? Jag säger givetvis inte att alla taxi chaufförer är dryga och otrevliga men man har stött på någon enstaka i af. Dessutom kan vissa medpassagerare vara väldigt otrevliga om det rör sig om fulla, påvekerkade eller aggresiva människor. Men jag upplever att detta är situationer som med störst sannolikhet inträffar på natten kanske i storstäder. Med självkörande bilar skulle det kunna innebära en viss integritet helt enkelt…

Men det är inte bara självkörande bilar som är intressant. Teknikutvecklingen de senaste åren har lett till mycket positivt. GPS och Google Maps exempelvis. Också en fantastiskt uppfinning… Men inte bara på senare tid utan de senaste 10-20 år sedan har det kommit mycket spännande innovationer. Bortsett från att bilar har blivit mer digitala så var det ju inte så extremt längesedan ABS-bromsar kom… Något som är väldigt bra och ökar säkerheten nämnvärt. Sedan som så mycket annat än bara bilar, där framgångsrik state-of-the-art teknik blir en industristandard.

Tips på första bilen

Detta är det första riktiga inlägget (efter “Hello World”) på nya Körkortsportalen. Så vad vore inte mer passande än ett en inlägg där jag rekommenderar första bilen? En liten lista med 3 mer eller mindre lämpliga bilar…

Volkswagen Golf

Detta är ett utmärkt exempel på vad många skulle kunna rekommendera som “första bilen”. Många som tar körkort är inte mer än 18-19 år. Golf finns i många utförande och modeller. Den lanserades 1974 första gången och produceras än idag. Man brukar dela upp modellen i typ 1, typ 2, typ 3, typ 4 och typ 5. I folkmun brukar man kalla en typ 3 för en “Golf 3:a”. En Golf 3:a kan man få för under 10 000 kr idag, en Golf 4:a kan man få för cirka 12 000 kr och upp. Så Golf 5:orna är de nyaste men också de dyraste.

Volkswagen Passat

Ytterligen en Volkswagen. Varför? Jo, därför att tyska (och japanska) bilar hör antagligen till de bästa när det kommer till kvalité och hållbarhet. Passat är lite som en Golf. Bra kvalité, överkomligt pris och hyggliga köregenskaper.

Men Golf passar inte alla. Perfekt för 18-åringen som precis skaffat körkort. Men för oss som har eller satsar på familj? Då är den kanske inte lika flexibel. Passaten har en sedan-kombi modell som är perfekt oavsett om du ska ta barnen och frugan på semester eller bara handla på Willys.

Audi RS6

OK, man kan definitivt ifrågasätta det här som en lämplig förstabil. Men jag förutsätter att det finns en liten klick människor som kanske har det väldigt gott ställt eller kanske hunnit jobba ihop pengar och plötsligt tagit det där körkortet som man borde tagit för länge sedan… Man kanske är direktör, entreprenör, riksdagsledamot eller bara har ärvt en massa pengar. Då kanske det är trist med fjuttig VW Golf. Man kanske vill ha något riktigt kul, men något med stabila köregenskaper. Gissningsvis har man familj eller är åtminstone inte 18 år längre. Är man 18 år och mångmiljonär kanske man skaffar en Ferrari som första bil men det är väl bara några få utvalda typ Justin Bieber och hans kompisar i Hollywood som får den möjligheten.

Audi RS6 är en rymlig familje-kombi med många hästar (kör ifrån många sportbilar) och en hel del häftiga tillval. Det är defintivt en bil som jag skulle kunna tänka mig. Snygg är den också. Bilen är också diskret och har klass. Återigen perfekt för någon på Östermalm eller i Täby.

Vad ska man tänka på?

Man bör vara observant på rost särskilt bland många äldre modeller. Även Olja och bromsok är något man kan kolla när du köper en bil. Ta gärna med dig någon som du känner, en kompis eller någon annan som du kan lita på har bra koll på bilar. Många okunniga gör misstaget att man inte riktigt har koll, man tycker det verkar bra eller låter bra och sedan märker man kanske i efterhand om man blir blåst. Provkör alltid innan köp! Då kan du också utvärdera bromsförmåga och liknande. Fast vissa saker kanske man inte heller märker direkt…

Tänk över viktiga tillbehör eller bildelar som t.ex. ABS-bromsar eller säkerhetsannordningar kan vara bra att ha. Det är fränt att ha en Porsche exempelvis och en 944 från 80-talet är överkomlig för de allra flesta med ett vanligt jobb, men katastrofalt dålig ur säkerhetssynpunt. Är man villig att uppoffra det bara för att man vill ha en Porsche?

Hello world!

Nu lever körkortsportalen! Efter ett drygt årtionde har jag fått upp den här sidan igen. Runt år 2006 var detta en portal fast i en helt annan tappning.

Jag tänkte att jag ska försöka bygga uppsidan igen… Fast som en vägledande guide för den som vill ta körkort. Det här blir ett spännande projekt… I skrivande stund är webbplatsen fortfarande under uppbyggnad. Det är en del jobb kvar… Men håll utkik vet jag!